23 Ekim 2008 Perşembe

2015'de Milli Uydu

Geçtiğimiz haziran ayında uzaya fırlatılan Türksat 3A uydusunda 27 Ekim’de yapılacak yeni düzenleme neler getirecek?


Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, geçtiğimiz haziran ayında uzaya fırlatılan Türksat 3A uydusunda 27 Ekim’de yapılacak yeni düzenlemeyle televizyon yayıncılığının, dijital yayıncılığın da ötesine geçeceğini belirterek, “Uydu yayıncılığı kapasitesi yüzde 50′nin üzerinde artacak. Geniş kapsama alanı ve güçlü sinyali ile televizyon izleyicisi küçük çaplı çanak antenlerle, çok daha kaliteli televizyon yayınlarını alabilecek.” dedi.
Cihan Haber Ajansı tarafından hazırlanan, bölgesel kanallarda aynı anda canlı olarak yayınlanan “Tatil Sabahı” programına konuk olan Dr. Özkan Dalbay, uydu yayıncılığı konusundaki yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Yeni yayın planlamasının ulusal ve yerel kanallara büyük avantajlar getireceğini ifade eden Dr. Özkan Dalbay, “Ulusal kanallar, büyük bir kapasiteye müstakil olarak ve bütünleşik olarak sahip olmanın getirdiği paket yayıncılığının avantajını tam olarak kullanmış olacak. Yeni uydunun teknolojik imkânlarından yerel ve bölgesel kanallar da yararlanacak. Yerel ve bölgesel televizyon kanalları uydu kanallarında ayrı ayrı yayın yapmak yerine, Türksat’ın sabit upling istasyolarından paket yapılarak yerel ve bölgesel kanalların yayınlarını seyirciye ulaştırılması sistemine geçiyoruz. Bu sistemin en önemli avantajı Türksat 3A uydusunun yüksel sinyal gücünü tam kapasite olarak kullanabileceğiz. Yayıncılıkta en çok yaşanan sinyal karışmasını da önlemiş olacağız.” diye konuştu.

MİLLİ UYDUMUZ 2015′TE UZAYDA

Milli haberleşme uydusu çalışmalarına da değinen Dalbay, Türkiye’nin kendi ürettiği Milli haberleşme uydusunun 2014 yılı sonu, 2015 yılı başlarında fırlatılacağını, bu uydunun üst teknolojik imkânlara sahip olacağını açıkladı.
Dalbay, Türkiye’nin eskiden gelen kazanımlarıyla iyi yörünge hakkına sahip olmanın yanında, 15 yıldır uydu yayıncılığında geliştiğine dikkat çekerek, “Uydu tasarım çalışmamız 2012 yılında bitirilerek üretim aşamasına geçilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın koordinatörlüğünde yürüyen uydu üretim tesisi kurulması projesinin de 2012 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Milli haberleşme uydusu tasarım aşaması bittiğinde uydu üretim tesisi bitecek. Ve Türkiye bu tesislerde kendi uydusunu üretecek. 2014 yılı sonu 2015 yılı başlarında fırlatmayı planladığımız milli haberleşme uydumuz üstün teknolojik imkânlara sahip olacak. Örneğin, şu an sabit yer istasyonlarında yaptığımız paketlemeyi, yeni uydumuz üzerinde yapacağız. Dolayısıyla yayınların belli bir merkeze ulaştırılması ile ilgili maliyet kaleminden de kurtulacağız. Bunun yanında, yetkisiz erişimlerin önlenmesi, filtreleme yapılması gibi özellikleri yeni uydumuzda kullanmaya başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder